Els Tres Tombs ofereixen una visió dels cavalls anacrònica i retrògrada que ja no és acceptable al segle XXI.

Marta Tafalla, Professora de Filosofia a la UAB

Els cavalls no existeixen per servir-nos. No han nascut per carregar amb humans sobre el seu cos, ni tampoc per arrossegar els nostres carros ni treballar per a nosaltres. No són vehicles de transport. No són coses per comprar i vendre. Tampoc són objectes de luxe per exhibir-los en desfilades. Necessitem redescobrir que els cavalls són subjectes de les seves pròpies vides, que existeixen per a ells mateixos i no per a nosaltres. Són éssers amb capacitats cognitives i emocionals molt desenvolupades, que estableixen llaços socials entre ells, que tenen records i expectatives, personalitat i històries personals.

Els Tres Tombs són una celebració del domini que els éssers humans exerceixen sobre els cavalls. Aquesta anomenada festa presenta els cavalls com si només fossin els nostres servidors, instruments a la nostra disposició, objectes que podem usar com i quan volem. Els Tres Tombs ofereixen una visió dels cavalls anacrònica i retrògrada que ja no és acceptable al segle XXI.